Vrouwenrechtenverdrag
In 1979 aanvaarden de Verenigde Naties het Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen. Het zogenaamde vrouwenrechtenverdrag werd van kracht in 1981. Het verdrag omschrijft het begrip discriminatie en geeft artikelsgewijs aan welke discriminerende praktijken en wetten opgeheven moeten worden. Het gaat hierbij zowel over discriminaties m.b.t. het openbare domein als inzake het privéleven van vrouwen.
Het verdrag is juridisch bindend voor de staten die partij zijn bij het verdrag. De ondertekenende staten kunnen wel voorbehoud maken bij bepaalde artikelen. Een mogelijkheid waar heel wat staten gebruik van maken.
Om de naleving van het verdrag op te volgen werd bij het verdrag een toezichthoudend comité opgericht: het zogenaamde CEDAW comité. Dit comité is samengesteld uit 23 onafhankelijke experts en onderzoekt of de staten hun verplichtingen namens het verdrag nakomen. Op basis van dit onderzoekt formuleert het Comité individuele beleidsaanbevelingen voor staten.
Het comité baseert zich voor dit onderzoek zowel op verslagen van de overheid als op rapporten van civiele organisaties. Het comité kan ook beslissen om zelf een ‘terreinonderzoek’ uit te voeren. Een aanvullend protocol bij het verdrag laat privépersonen en verenigingen toe om zich tot het CEDAW-comité te richten als ze menen het slachtoffer te zijn van een inbreuk op het verdrag.
Daarnaast vaardigt het comité ook algemene aanbevelingen uit over welbepaalde thema’s. Anno 2015 bestaan er 37 algemene aanbevelingen die bijkomende uitleg verschaffen over de uitvoering en/of interpretatie van de bepalingen van het verdrag.
België bekrachtigde het Verdrag in 1985 en het aanvullend protocol in 2004. De federale regering rapporteert namens alle deelregeringen over de toepassing van het verdrag en over de opvolging die in België gegeven werd aan de aanbevelingen van het comité. Het laatste en zevende rapport dateert van 2012. In mei 2014 werd het antwoord op de aanvullende vragen ingediend. De Vrouwenraad diende samen met de Conseil Francophone des Femmes Belges een schaduwrapport in.
Op 7 november formuleerde het CEDAW Comité z’n aanbevelingen (Nederlandstalige versie).
In 2019 werkte de Vrouwenraad aan een nieuw schaduwrapport.
|