Echtscheiding en alimentatie
Wanneer het ex-koppel geen co-ouderschap toepast zijn het voornamelijk alleenstaande mama’s die na de (echt)scheiding het grootste deel van de zorg voor de kinderen blijven dragen. Onderhoudsbijdragen voor de kinderen zijn dan zeer welkom.
Al jaren blijkt echter dat onderhoudsbijdragen voor kinderen vaak niet of onvolledig worden gestort. 19% van degenen die er recht op hebben ontvangen deze onderhoudsbijdragen niet altijd en 14% krijgt een lager bedrag.
In 2004 werd onder druk van de vrouwenbeweging de ‘Dienst voor Alimentatievorderingen’ (DAVO) opgericht. Deze dienst van de FOD Financiën vordert achterstallig onderhoudsgeld in of biedt de gerechtigde ouder een voorschot op de alimentatie van de kinderen met een maximum van 175 euro per maand per kind.
Vrouwen- en gezinsverenigingen, verenigd in het Platform Alimentatiefonds, volgen de werking van DAVO op en brengen knelpunten aan het licht.
Dit resulteerde bijvoorbeeld in de wet van 12 mei 2014, die de DAVO-wet van 21 februari 2003 wijzigde en een aantal verbeteringen invoerde zoals de verhoging van het inkomensplafond van de alimentatiegerechtigde ouder om recht te hebben op een maandelijks voorschot voor het kind vanwege DAVO wanneer de alimentatieverschuldigde ouder niet betaalt; de administratieve kosten die gratis geworden zijn voor de alimentatiegerechtigde ouder.
De wet van 11 februari 2019
bracht verscheidene wijzigingen aan in de DAVO- wet, wat de automatisering van de uitvoerbare titel over de onderhoudsuitkeringen en achterstallen betreft.
De wet van 13 april 2019 verhoogt het bedrag dat als inkomensbovengrens dient om aanspraak te maken op een voorschot op het onderhoudsgeld van 1.800 naar 2.200 euro netto per maand.
Tijdens de Coronacrisis 2020 stuurde het Platform Alimentatiefonds op 16 april een open brief naar de ministers-leden van de Interministeriële Conferentie over Vrouwenrechten waarin we aandacht vroegen voor vrouwen die voor hun kinderen geen of onvoldoende onderhoudsbijdragen van de ex-partner ontvingen en daardoor extra zwaar geraakt werden in die moeilijke periode. Het Platform vroeg opnieuw de afschaffing van het inkomensplafond om voorschotten te kunnen aanvragen (2200 euro/maand vermeerderd met 70 euro per kind ten laste) en de tijdelijke opschorting van de terugbetaling van schulden van de insolvabele ex-partner. Vele vrouwen met kinderen moeten immers in hun eentje de schulden afbetalen van de vroegere partner. Een financiële last die in de coronaperiode zwaarder doorweegt dan in normale tijden.
Op 2 juli 2020 stemde de plenaire van de Kamer een wetsontwerp dat het inkomensplafond van 2.200 euro per maand opheft. Voor het Platform Alimentatiefonds is dit een belangrijke overwinning!
Bij de start van DAVO waren er 30 DAVO-kantoren verspreid over België waar mensen terecht konden voor info en om hun dossier in te dienen, daarna werd het aantal kantoren teruggebracht naar 23. Sinds september 2017 zijn er 11 polyvalente infocentra opgestart voor alle fiscale items waar mensen vragen over hebben; ook voor de DAVO-dossiers. Alle DAVO-kantoren werden afgeschaft. De aanvragen moeten via een infocentrum ingediend worden of digitaal via een webformulier op www.davo.belgium.be.
Het Platform Alimentatiefonds, waarvan de Vrouwenraad lis is, vreest dat kwetsbare personen moeilijker hun weg naar DAVO gaan vinden. Wat we blijven vragen is:
- Blijvende bekendmaking van de werking van DAVO en hoe mensen een dossier kunnen indienen. DAVO moet hiervoor inzetten op samenwerking met OCMW’s, CAW’s, die mensen kunnen begeleiden om een aanvraag bij DAVO in te dienen;
- De opheffing van het maandelijks maximumbedrag van 175 euro per kind wat betreft de voorschotten die bij DAVO kunnen aangevraagd worden;
- De jaarlijkse publicatie van het rapport van de DAVO Evaluatiecommissie.
Vrouwenraad persbericht Geen plafond meer om voorschot op onbetaalde alimentatie te krijgen is een stap vooruit die alleenstaande moeders kan helpen. Liefst nog een stap verder!, juli 2020
Plarform Alimentatiefonds, Open brief naar de ministers van de IMC, april 2020
Memorandum Platform Alimentatiefonds 2019
|