Discreet bevallen
De Vrouwenraad bevestigt zijn standpunt van 1998 over de invoering van een wettelijke regeling voor discreet bevallen of de ‘discrete erkenning’ en pleit ook voor een wettelijke regeling van het vondelingenluik.
Een vrouw die net bevallen is en haar kind niet wil houden heeft de mogelijkheid om haar baby ter adoptie af te staan. Bij een open adoptie houdt ze nog contact met haar kind, bij een gesloten adoptie niet. Haar naam staat altijd in de geboorteakte.
Volgens de Vrouwenraad is er nood aan nieuwe mogelijkheden, namelijk discreet bevallen en discrete adoptie, en een wettelijke regeling van het vondelingenluik. Er zijn immers meisjes en vrouwen die geen hulp durven, willen of kunnen zoeken. Ze hebben vaak geen contact met het hulpverleningsmilieu. Ze zijn verward of angstig en kunnen daardoor niet naar een uitweg zoeken. Een anonieme, laagdrempelige oplossing zoals het vondelingenluik kan dan een laatste redmiddel zijn. Voor het vondelingenluik bestaat nu geen wettelijke basis. Een kind achterlaten in behoeftige toestand is strafbaar. De moeder (of de ouders) riskeert tot drie jaar cel, zelfs tien jaar als de baby sterft. Maar voor het vondelingenluik toont het parket wel begrip omdat het een veilige plaats is voor de baby. Of de moeder (wanneer ze geïdentificeerd wordt) uiteindelijk voor de rechter moet komen, wordt voor elk dossier apart bekeken. Het parket zal telkens rekening houden met de omstandigheden. Bijgevolg is het mogelijk dat dossiers geseponeerd worden. De Vrouwenraad pleit daarom voor een wettelijke regeling.
Een tweede mogelijkheid is discreet bevallen in combinatie met discrete adoptie. De aanvraag hiervoor zou dan gebeuren tijdens het verblijf van de moeder in het ziekenhuis en de discrete adoptieprocedure zelf start al bij het ontslag van de moeder, in tegenstelling tot de klassieke adoptieprocedure die ten vroegste twee maanden na de geboorte van het kind aanvangt. Ons voorstel houdt in dat de biologische moeder tot uiterlijk drie maanden na ontslag uit het ziekenhuis haar toestemming voor de adoptieprocedure kan intrekken.
Wanneer discrete bevalling en het vondelingenluik wettelijk geregeld zouden worden doet de moeder bij discreet bevallen geen geboorteaangifte en staat haar naam niet in de geboorteakte vermeld. Die wordt wel geregistreerd in een register voor discrete bevallingen. Wanneer ze haar baby in het vondelingenluik legt, moet de moeder haar identiteit niet bekendmaken (ze kan wel een kenteken meenemen dat bevestigt dat zij degene was die het kindje achterliet). |