Draagmoeders
Toen de Vrouwenraad in 2001 een standpunt innam over draag- en leenmoederschap was er van internationale handel nog niet veel sprake. Draagmoeders waren bij ons vaak ‘de zus of de vriendin van’.
De vraag neemt al een aantal jaren wereldwijd toe. Bij ons is draag/leenmoederschap (nog) niet bij wet geregeld. Er is evenmin een verbod. Bijgevolg zien wensouders en draag/leenmoeders zich verplicht om naar de grijze zone uit te wijken. Als beide partijen zich aan de overeenkomst houden, is er weinig of niets aan de hand. Maar er zijn genoeg voorbeelden van gevallen waar het misliep. De draag/leenmoeder kan bijvoorbeeld de situatie commercieel uitbuiten of beslissen om het kind zelf te houden. De wensouders kunnen zich terugtrekken in geval van (echt)scheiding of na het overlijden van één van beiden of wanneer blijkt dat de baby een beperking heeft,…
De politieke en publieke debatten laaien steeds weer op naar aanleiding van bepaalde gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld de case ‘baby Donna’ (sinds 2005), de commerciële draagmoederbeurs van begin mei 2015 in Brussel (ingericht door Amerikaanse klinieken - in Amerika is draagmoederschap wettelijk en gereglementeerd).
In deze en ook vorige legislaturen zijn wetsvoorstellen ingediend om (vormen van) draagmoederschap wettelijk te regelen. Tot nu toe zonder resultaat.
De Vrouwenraad aanvaardt het principe van draag- en leenmoederschap op voorwaarde dat de wensouders op geen enkele andere manier met het genetisch materiaal van ten minste één van beiden een kind kunnen krijgen. Wij vragen een wettelijke regeling voor zowel de draagmoederovereenkomst als de afstamming plus een verbod op commercieel draagmoederschap.
Bij dit alles primeert het belang van het kind. Het kind is in deze procedure immers de zwakste schakel. Ook moet rekening gehouden worden met de belangen van de wensouders en de draagmoeder.
Er zijn ook (vrouwen)organisaties die draagmoederschap volledig willen uitbannen, ook de niet-commerciële vorm : Stop Surrogacy Now – Worldwide Coalition to end surrogacy and the exploitation of women and children (gelanceerd op 11 mei 2015).
Meer info over de regelgeving in EU-Lidstaten lees je in het EP-rapport "A Comparative Study on the Regime of Surrogacy in EU Member States (2013) en in de EP Briefing Regulating international surrogacy arrangements - state of play (2016)
|