Gezondheid
Om de vier à vijf jaar wordt sinds 1997 de Belgische Gezondheidsenquête uitgevoerd door de Wetenschappelijke Directie Epidemiologie en volksgezondheid van Sciensano om info te verzamelen over de algemene gezondheidstoestand van de bevolking en hun gezondheidsbehoeften. De Gezondheidsenquête wordt gerealiseerd op initiatief en met ondersteuning van alle overheidsinstanties bevoegd voor volksgezondheid: de federale overheid (FOD Volksgezondheid), de Gemeenschappen en de Gewesten.
Geslacht is één van de socio-demografische kenmerken die in alle enquêtes wordt meegenomen. Belangrijke invalshoeken zijn preventie, gezondheidsgedrag en leefstijl.
Uit de resultaten van de Belgische Gezondheidsenquêtes blijkt volgens de Vrouwenraad duidelijk dat vrouwen een betere ‘leefhygiëne’ in acht nemen dan mannen. Ze houden er een gezondere levensstijl op na, hun gedrag ten aanzien van hun gezondheid getuigt van meer verantwoordelijkheidszin. Ze roken minder, drinken minder, eten gezonder,… . Ze raadplegen vaker een arts en toch zijn ze minder gezond, zowel subjectief als objectief bekeken.
Wanneer het beleid (en de hypothese van de gezondheidsenquêtes) vertrekt van het uitgangspunt ‘een gezond gedrag leidt tot een betere gezondheid’ blijkt dit voor vrouwen niet te kloppen.
Daarom stellen we dat het gezondheidsbeleid ook best vertrekt van het gelijk recht op gezondheid dat veronderstelt dat de sociaal verankerde ongelijkheden worden weggewerkt door ervan uit te gaan dat een laaggeschoolde dezelfde gezondheid moet hebben als een hooggeschoolde; dat een persoon met een laag inkomen dezelfde gezondheid moet hebben als een persoon met een hoog inkomen.
Meer daarover leest u in het hoofdstuk gezondheid in het Vrouwenraadmemorandum Bio-ethiek – Gezondheid – Seksuele en reproductieve rechten 2019.
Bij het deel Bio-ethiek hebben we aandacht voor de internationale eicelmarkt, draagmoederschap en discreet bevallen. Seksuele en reproductieve rechten en gezondheid bevatten aanbevelingen over abortus, anticonceptiva, seksueel overdraagbare aandoeningen, HIV/aids en genitale praktijken. Andere items die aan bod komen zijn milieugerelateerde thema’s (cosmetica en blootstelling aan EDC’s) en de consumptie van geneesmiddelen.
In 2017 vroegen we ons af of de gezondheid van de alleenstaande moeders er slechter aan toe zou zijn dan die van moeders in koppel en dan die van alleenstaande vaders. Moest dat het geval zijn, dan zouden de overheden passende maatregelen kunnen nemen om de gezondheidssituatie van alleenstaande moeders te verbeteren. We contacteerden het team van de Belgische Gezondheidsenquête. In samenspraak met het team selecteerden we een aantal indicatoren waarvan we voor België en Vlaanderen de percentages mochten ontvangen voor de alleenstaande moeders, de moeders in koppel, de alleenstaande vaders, de vaders in koppel en alle ouders samen en dit voor de enquêtejaren 1997-2001-2004 en 2008-2013. De resultaten kwamen aan bod in de Vrouwenraadrondetafel Eenoudergezinnen en gezondheid 2018: ‘Wat de gezondheidsenquête prijsgeeft over alleenstaande ouders’(zie hieronder). |