Alleenstaanden
De Vrouwenraad werkt sinds verschillende jaren rond het thema alleenstaanden. Dat kunnen alleenstaande vrouwen zijn zonder kinderen (singles), alleenstaande moeders, eenoudergezinnen.
Via aanbevelingen aan de overheid, memoranda, platforms, projecten trachten we aandacht voor hun precaire situatie te vragen en concrete/specifieke maatregelen voor te stellen.
Vrouwenraadprojecten alleenstaande vrouwen en moeders
- Alleenstaande vrouwen : Project Zina&Mina tales, singles intercultureel bekeken 2008
De Vrouwenraad nam in 2008 het initiatief voor een sociaal-artistiek en intercultureel project de ‘Zina&Mina tales’ met steun van het Federaal Impulsfonds voor het Migrantenbeleid.
Omdat het aantal eenoudergezinnen blijft stijgen en alleenstaande vrouwen uit diverse culturen hand over hand toeneemt richtten we de camera op deze groep.
Hoe zien solo’s hun situatie in een multiculturele samenleving. Welke positie nemen zij als single in. Rusten er nog verborgen taboe’s op alleenstaande vrouwen? Verschilt hun beleving of ervaren alleenstaande vrouwen in alle culturen net gelijkenissen. Hebben zij rechten, of worden zij eerder meervoudig gediscrimineerd? Is hun financiële situatie rooskleurig of is hun koopkracht eerder beperkt. Welke rol spelen vrouwenverenigingen in hun sociaal leven?
Via dit project wilde de Vrouwenraad een maatschappelijk relevante en interculturele dialoog tot stand brengen die hun positie kan verbeteren en de aandacht van het beleid warm houdt.
We lieten een DVD ‘’Zina&Mina tales, singles intercultureel bekeken” maken en een begeleidende map.
- Project “Elk kind telt. Alleenstaande moeders, gender en armoede” 2013-2014
De Vrouwenraad coördineerde in samenwerking met de Vrouwenraadleden het project 'Alleenstaande moeders, gender en armoede'. Op lokaal vlak zetten onze leden een 20-tal concrete projecten op voor en door alleenstaande arme moeders (al dan niet met een migratieachtergrond), in overleg met de Vlaamse armoedebestrijdingsactoren, samen met de verenigingen waar armen het woord nemen en met ervaringsdeskundigen. Vrijwilligers gaven het project mee vorm.
De Vrouwenraad stelde een tool samen, een instrument om met groepen alleenstaande moeders te werken.
De Vrouwenraad en Zonta International organiseerden samen het slotevent in zaal Zinnema te Anderlecht op 26 oktober 2014. Magda De Meyer, voorzitter van de Vrouwenraad, formuleerde er onze aanbevelingen. De documentaire ‘Single Mama Survival Kit’, die Rocio Forero voor ons maakte in samenwerking met Hilde Wils, werd er voorgesteld. We maken kennis met alleenstaande moeders en hun kinderen uit de twintig projecten. Stuk voor stuk zijn ze op zoek naar een evenwicht tussen kinderen, werk, huishouden, school en overleven. Zonta bracht er de theatervoorstelling ‘100vrouwen 100uit’, die zich als één vrouw in de strijd tegen armoede gooit. Honderd vrouwen nemen hun sterkte en schoonheid als uitgangspunt. Wim Ipers tekende voor de regie.
- Project MIRIAM: empowerment van alleenstaande moeders in het OCMW 2016 -2017
Het project MIRIAM wil door middel van intensieve begeleiding de empowerment van alleenstaande moeders in het OCMW verhogen, het sociaal isolement doorbreken en de armoede terugdringen, met het oog op maatschappelijke en socio-professionele integratie. Speciaal daartoe aangestelde casemanagers werken een programma uit met zowel individuele als collectieve begeleiding, vanuit een holistisch en gendersensitief perspectief. Zo wordt er gewerkt rond informatie, participatie, kennen en gebruik maken van rechten, toeleiding naar dienst– en hulpverlening en naar vorming. Ook het ontwikkelen van een kritisch bewustzijn en het werken aan verandering, zelfbeeld en zelfvertrouwen maakt deel uit van de begeleiding.
Het project wordt methodologisch begeleid door de Karel de Grote Hogeschool om zo de doeltreffendheid van de begeleiding na te gaan. De Vrouwenraad coördineert het project en bewaakt de genderdimensie. De POD Maatschappelijke integratie zorgt voor de nodige ondersteuning en opvolging. Het project werd opgestart in de OCMW’s van Namen, Charleroi, Sint-Jans-Molenbeek, Leuven en Gent. Het doel is een aanpak te ontwikkelen die op termijn kan uitgerold worden in andere OCMW’s.
Eind 2017 werd een handleiding 'Methodiekenboek Alleenstaande moeders beter begeleiden in het OCMW' en instrument ' Analyse begeleidingsplan evaluatie en empowermentmeter' ontwikkeld dat andere OCMW’s of geïnteresseerden kunnen gebruiken.
Een filmpje over het MIRIAM project vind je hier
Het eindrapport 2016 vind je hier en het eindrapport 2017 vind je hier
In 2018-2019 is het MIRIAM project verder gezet in zes nieuwe OCMW’s, met name Antwerpen, Bergen, Genk, Luik, Oostende en Stad Brussel. Ieder OCMW stelde een sociaal werker als casemanager aan. Het programma van Miriam is opgebouwd rond twee componenten, namelijk de invloed van gender op armoede en de kracht van empowerment. Zo werkt de case manager op een holistische en gender sensitieve wijze met vijftien alleenstaande moeders, zowel individueel als in groep. De casemanagers en alleenstaande moeders focussen daarbij op negen levensdomeinen, zoals woonsituatie, zorg voor kinderen en mentaal welbevinden. Via de Vrouwenraad kunnen de lokale Miriam projecten ook contacten leggen met vrouwenorganisaties in hun gemeente.
Platform Eenoudergezinnen 2002-2007
In 2002 neemt Flora vzw het initiatief om een Platform Eenoudergezinnen op te richten vanuit de vaststelling dat de problemen van alleenstaande moeders van diverse aard zijn en dat ze heel vaak het hoofd moeten bieden aan een opeenstapeling van moeilijkheden op het economische, relationele, culturele en sociale vlak. Het risico dat eenoudergezinnen lopen om in de armoede en in het isolement te verzeilen blijkt ook groter te zijn dan bij tweeoudergezinnen. Dit Platform is actief van 2002 tot 2007. Nederlandstalige en Franstalige vrouwen- en gezinsorganisaties zijn er lid van. De Vrouwenraad neemt in samenwerking met Université des Femmes de coördinatie voor zijn rekening en laat twee studies uitvoeren:
- Sociaal-economische levensomstandigheden van eenoudergezinnen in België, Centrum voor Sociaal Beleid, 2003
- Studiedag ‘Alleenstaande moeders - Gezondheid, levensomstandigheden, levensloopverhalen’ op basis van interviews, 2007
Deze studies leiden telkens tot beleidsaanbevelingen.
Naar aanleiding van de verkiezingen in 2014 stelt de Vrouwenraad een federaal en Vlaams pakket met geactualiseerde beleidsaanbevelingen samen.
Vlaams Platform Eenoudergezinnen 2015-…
In september 2015 blaast de Vrouwenraad het Vlaams Platform eenoudergezinnen nieuw leven in met de bedoeling de kennis over deze kwetsbare groep verder te verfijnen, inclusief beleidsaanbevelingen over verschillende deelthema’s.
Het Platform maakte infofiches: cijfers en typologieën, armoederisico, werk/werkloos, gezondheid, participatie, toegang tot juridische hulp, huisvesting, overzicht beleidsmaatregelen voor eenoudergezinnen.
De laatste jaren organiseert het Platform jaarlijks één à twee rondetafels met diverse stakeholders over deelthema’s zoals: wonen, gezondheid. Op basis van de besprekingen tijdens deze rondetafels formuleren we aanbevelingen. |