Loopbaansparen
De regering (2014-2019) heeft een stelsel van loopbaansparen ingevoerd waardoor werknemers tijd kunnen opsparen om nadien hun loopbaan tijdelijk te onderbreken.
Onze vrees is dat vrouwen kunnen benadeeld worden of minder toegang zullen hebben tot dergelijk systeem want we weten dat voornamelijk vrouwen door allerhande beleidsingrepen en besparingsmaatregelen uit het verleden al heel wat hebben ingeleverd. Ook de recente besparingsmaatregelen inzake werkloosheiduitkeringen en deeltijdse arbeid en hervormingen in de pensioenen hebben op hen een serieuze impact.
De wet van 5 maart 2017 betreffende werkbaar en wendbaar werk brengt ook een wettelijk kader tot stand voor het loopbaansparen. Werknemers krijgen de mogelijkheid om bepaalde tijdselementen op te sparen met de bedoeling die later tijdens de duur van de dienstbetrekking als verlof op te nemen. Daardoor kunnen ze zelf een deeltje van hun loopbaan sturen en adempauzes inlassen wanneer ze er behoefte aan hebben. De maatregel van het loopbaansparen is gebaseerd op vrijwilligheid. Werknemers kunnen niet verplicht worden om eraan deel te nemen.
Om de maatregel van het loopbaansparen te kunnen toepassen, moet die eerst door de sectoren geactiveerd worden (of bij gebreke daaraan door de ondernemingen). Het wettelijk kader over loopbaansparen is op 1 februari 2018 in werking getreden. Vanaf die datum kunnen sectoren de procedure tot invoering van loopbaansparen starten. Lijst van aanhangigmakingen of sectoren die al een cao hebben afgesloten. We zien dat de kleding- en confectiesector de lead hebben genomen in 2018 neemt. In 2019 zijn verzoeken tot activering van de procedure tot invoering van loopbaansparen ingediend voor de petroleumnijverheid- en handel en de scheikundige nijverheid.
De Vrouwenraad is vragende partij voor een evaluatie vanuit genderperspectief tegen het einde van de legislatuur 2019-2024.
|