Loopbaansparen
De regering (2014-2019) heeft een stelsel van loopbaansparen ingevoerd waardoor werknemers tijd kunnen opsparen om nadien hun loopbaan tijdelijk te onderbreken.
Onze vrees was toen dat vrouwen zouden benadeeld worden of minder toegang zouden hebben tot dergelijk systeem.
De wet van 5 maart 2017 betreffende werkbaar en wendbaar werk bracht een wettelijk kader tot stand voor het loopbaansparen. Op 1 februari 2018 trad het stelsel in werking. Bij de instelling van het stelsel moet men erop toezien dat vrouwen dezelfde mogelijkheden tot sparen hebben als mannen.
Werknemers krijgen de mogelijkheid om bepaalde tijdselementen op te sparen met de bedoeling die later tijdens de duur van de dienstbetrekking als verlof op te nemen. Daardoor kunnen ze zelf een deeltje van hun loopbaan sturen en adempauzes inlassen wanneer ze er behoefte aan hebben. De maatregel van het loopbaansparen is gebaseerd op vrijwilligheid. Werknemers kunnen niet verplicht worden om eraan deel te nemen. De volgende tijd kan opgespaard worden: conventionele verlofdagen; krediet aan vrijwillige overuren die niet moeten ingehaald worden; bij een glijdend uurrooster, de uren die boven de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur worden verricht en op het einde van de referteperiode kunnen worden overgedragen; de overuren die in het kader van een onvoorziene noodzakelijkheid of een buitengewone vermeerdering van werk worden verricht en die naar keuze van de werknemer al dan niet worden ingehaald.
Om de maatregel van het loopbaansparen te kunnen toepassen, moet die eerst door de sectoren geactiveerd worden (of bij gebreke daaraan door de ondernemingen). Vanaf 2018 kunnen sectoren de procedure tot invoering van loopbaansparen starten.
Lijst van aanhangigmakingen of sectoren die al een cao hebben afgesloten: we zien dat de kleding- en confectiesector de lead hebben genomen in 2018. In 2019 zijn verzoeken tot activering van de procedure tot invoering van loopbaansparen ingediend voor de petroleumnijverheid, handel en de scheikundige nijverheid, streekvervoer van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Aanvullend Paritair Comité nr. 200 voor de bedienden. In 2020 volgden het Paritair Comité nr. 225.00 voor de bedienden van de inrichtingen van het gesubsidieerd vrij onderwijs, het Paritair Comité nr. 306 voor het verzekeringswezen.
In het regeerakkoord 2020 doet de regering een oproep richting sociale partners om loopbaansparen voor elke werknemer toegankelijk te maken.
Begin 2021 maakte Kenniscentrum Acerta de resultaten bekend van hun onderzoek over loopbaansparen. Het betreft een representatieve steekproef van de arbeidsmarkt op basis van de recentste cijfers van Statbel. Er waren 2.272 respondenten. Het blijkt dat 73% van de Belgische werknemers vakantiedagen of gepresteerde overuren wil opsparen voor later in hun loopbaan. Loopbaansparen wordt gezien als een mogelijke oplossing voor werknemers die door de coronacrisis heel wat overuren gepresteerd hebben, en/of voor werknemers die er niet in slagen om al hun extra vakantiedagen vóór het einde van het jaar op te nemen. Bijna zes op de tien werknemers willen via loopbaansparen sneller op pensioen. In de zorgsector, die zwaar belast wordt door de coronacrisis, is loopbaansparen nog niet mogelijk. Acerta ziet loopbaansparen daar als een belangrijke oplossing voor de vele opgestapelde overuren van het zorgpersoneel.
De Vrouwenraad is vragende partij voor een evaluatie vanuit genderperspectief tegen het einde van de legislatuur 2019-2024. |