Op 25 september 2015 aanvaardden de Verenigde Naties Agenda 2030. Agenda 2030 bevat 17 algemene Duurzame Ontwikkelingsdoelen en 169 subdoelstellingen om de wereld op het spoor van duurzame ontwikkeling te zetten. Mensen en instellingen van over heel de wereld hebben er aan bijgedragen.
In Vlaanderen heeft de Vrouwenraad zich actief ingezet om te verzekeren dat mensenrechten van vrouwen en gendergelijkheid meegenomen werden in de doelen en in de begeleidende Verklaring bij Agenda 2030. In coalitie met organisaties van over heel de wereld zijn we daar ook in geslaagd.
Doelstelling 5 gaat specifiek over gendergelijkheid en empowerment van vrouwen en meisjes en het principe van gendermainstreaming werd algemeen aanvaard. In alle doelstellingen moet rekening gehouden worden met gender en empowerment van vrouwen en meisjes.
Agenda 2030 is universeel en zal in de komende vijftien jaar het beleid in alle landen en regio’s beïnvloeden. Vlaanderen is als regio mee verantwoordelijk voor de uitvoering ervan, zowel in het binnenlands als buitenlands beleid. Tegen 2030 zouden de doelen behaald moeten zijn. Dit zal belangrijke inspanningen vergen.
We leven niet in tijden van verandering, maar in veranderende tijden, zegde Jan Rotmans op de Vlaamse startdag voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Een doordenkertje, maar eentje dat duidelijk maakt dat we routines zullen moeten doorbreken en radicaal kiezen voor vernieuwing en duurzaamheid, willen we als samenleving verder goed blijven leven in de nabije toekomst.
Als Vlaanderen de Duurzame Ontwikkelingsdoelen wil behalen zal het met gedurfde en ingrijpende hervormingen moeten komen. Deze veranderingen vragen inspanningen, maar ze zijn niet louter een last. Agenda 2030 biedt Vlaanderen bovenal ook nieuwe kansen op maatschappelijke ontwikkeling: economisch, ecologisch en sociaal. De doelstellingen zijn een richtpunt voor wie het aandurft te vernieuwen. Gendergelijkheid loopt hier als een rode draad doorheen. Gendergelijkheid is een belangrijke stimulans voor duurzame ontwikkeling. Wie verandering wil bewerkstelligen, weet dat je daar vrouwen moet bij betrekken. Deze wetmatigheid geldt niet enkel in ontwikkelingslanden. Dit geldt ook in Vlaanderen. Overal ter wereld zijn vrouwen de trekkers van vernieuwing en trendsetters voor vernieuwing van producten, dienstenaanbod, economie…
Dit is de waarheid die Vlaanderen tot zich moet laten doordringen en moet uitdragen, want het is een boodschap van hoop. Hoop op een leefbare, duurzame toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen. Hoop op een betere samenleving waar het goed is om te leven en waar het leven van de een niet het leed van de ander betekent.
De Vrouwenraad zal de komende jaren de uitvoering van Agenda 2030 blijven opvolgen. We zullen alert zijn voor de coherentie van dit beleid in al zijn dimensies en met bijzondere aandacht voor de rechten van vrouwen en gendergelijkheid. Dat spreekt voor zich.
Op deze manier zal de Vrouwenraad ook bijdragen tot de nodige genderkliks in Vlaanderen. Dit is de rol die de Vrouwenraad opneemt en verder wil ontwikkelen. Kennis verschaft de basis voor handelen en actiebereidheid. Wij willen onze kennis en expertise graag delen met het Vlaams beleid en bijdragen tot een sterker maatschappelijk draagvlak voor gender en duurzame ontwikkeling.
Standpunt :
|