Samen met vrouwelijke vluchtelingen uit vijftien verschillende landen (Afghanistan, Burundi, Chili, Congo, Djibouti, Eritrea, Irak, Iran, Rusland, Rwanda, Soedan, Syrië, Tsjetsjenië, Venezuela, Zimbabwe) heeft de Vrouwenraad via een boek annex film een aanzet gegeven om de positieve verhalen van vrouwen naar buiten te brengen: hoe zij met vallen en opstaan een nieuwe thuis bouwen en een plek vinden waar ze een toekomst voor zichzelf zien.
De verhalen gaan over vrouwen die hier vijfentwintig jaar geleden aankwamen, maar ook over vrouwen die hier nog maar één jaar zijn. Vrouwen van in de twintig tot in de zestig, moeders, alleenstaanden, vrouwen die studeren, werken en/of vrijwilliger zijn.
Vluchten betekent je familie en vrienden achterlaten, je werk verliezen net als de vanzelfsprekendheid van het leven zelf. Een nieuwe thuis zoeken betekent ook een plek vinden waar je je veilig voelt.
Het boek en de film bieden een unieke kans om de discriminatie en negatieve beeldvorming ten aanzien van vluchtelingen om te zetten in positieve steun vanuit de samenleving. Want als je je huis en land hebt moeten verlaten dan is het belangrijk je welkom te weten. Dat kan pas als je wordt opgenomen in de nieuwe gemeenschap op basis van respect en gelijkwaardigheid.
In de film komen twintig vrouwen ieder ongeveer een minuut aan het woord, ingeleid met beelden van hun thuisland. De regisseur is één van hen.
Indien u het boek wenst te bestellen, stuur dan een mailtje naar Vida Razavi, projectcoördinator Vrouwenraad, met vermelding van naam en volledig adres.
Graag vooraf 13 euro (10 euro boek + 3 euro verzendkosten) overmaken op rek.nr. BE66 0010 6922 5643 van de Vrouwenraad.
Meer informatie: www.vrouwenontmoetenvrouwen.net
Voordracht - Vormingsactiviteit : Gender en asiel
Vida Razavi, co-auteur van het boek THE HISTORY OF HER STORY, brengt een getuigenis en gaat in dialoog met het publiek. Daarna kijken we samen naar de gelijknamige film van regisseuse Mais T. Al Gayyar. In deze film komen de vrouwen uit het boek even aan het woord. Vervolgens is er de mogelijkheid om vragen te stellen over het belang van vrouwenwerkingen en het verband met migratie, asiel, diversiteit, gender en empowerment.
Meer info en boeking: contacteer Vida Razavi - 'Workshop: Vluchtelingenvrouwen in hun kracht'
|