Corona
De COVID-19 pandemie heeft niet dezelfde gevolgen voor vrouwen en mannen. Vanuit medisch oogpunt worden mannen meer getroffen door het virus, maar de sociale en economische impact treft vooral vrouwen. Als verzorgenden, als moeders, als werknemers en als ondernemers staan vrouwen in het hart van de crisis. Vrouwen behoren ook tot de meest kwetsbare groepen: er zijn meer arme vrouwen en vrouwen staan extra bloot aan partnergeweld. Het beleid moet rekening houden met deze genderdimensie. Hoe? In dit samenvattend artikel van een OESO verslag leest u er alles over.
Vrouwen staan in de frontlijn van de strijd tegen het COVID-19, dat wereldwijd economische en sociale schokken veroorzaakt en aan de gezondheid van duizenden mensen raakt. Bijna 70% van de werkenden in de gezondheidssector zijn vrouwen, waardoor ze extra kwetsbaar zijn voor het virus. Tegelijk dragen ze – omwille van bestaande genderongelijkheden op gebied van onbetaalde arbeid – ook thuis de grootste lasten: om kinderen te onderwijzen en op te vangen indien de scholen en instellingen voor kinderopvang gesloten zijn. Vrouwen lopen een hoger risico op geweld, op verlies van inkomen en op jobverlies en een verhoogd risico op uitbuiting en misbruik in tijden van crisis en quarantaine.
Het beleid moet een antwoord geven op deze kwesties en rekening houden met de bekommernissen van vrouwen. Regeringen moeten noodmaatregelen nemen om ouders bij te staan in hun werk en zorgverantwoordelijkheden en de maatregelen om vrouwen die slachtoffers zijn van geweld bij te staan, verbeteren. Ze moeten bestaande inkomensondersteunende maatregelen versterken en uitbreiden en de steun voor kleine bedrijven en zelfstandig werkenden uitbreiden. Het is van fundamenteel belang dat in elke beleidsrespons een genderperspectief geïntegreerd wordt en dat rekening gehouden wordt met de unieke behoeften, verantwoordelijkheden en perspectieven van vrouwen.
Hoe? In dit samenvattend artikel van een OESO verslag leest u er alles over.
|