Persberichten 2016
Vrouwenraad ongerust over ‘verkrachting light’
29-11-2016
Als Vrouwenraad kunnen we ons niet vinden in het voorstel om een nieuwe categorie 'onvrijwillige verkrachting' in te voeren. Hoe kan een verkrachting nu in hemelsnaam onvrijwillig zijn?
Is een mannendag wel nodig?
21-11-2016
Jawel, 19 november is het Internationale Mannendag. Is dat dan nodig? Ook hier bij ons? De vraag stellen is ze beantwoorden.
Gelijkekansenprojecten in het vizier van de federale besparingswoede
8-9-2016
Op 6 juli ll. liet het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) in een droge mededeling weten dat het vanaf 1 januari 2017 geen subsidies meer zal toekennen voor gelijkheidsprojecten. Dit als rechtstreeks gevolg van de federale besparingsmaatregelen.
Kinderopvang in Vlaanderen dreigt zijn sociale functie te verliezen
10-5-2016
De Vrouwenraad heeft een digitale bevraging over het thema kinderopvang georganiseerd.
Little Miss Belgium
20-4-2016
We kennen het fenomeen van in Groot-Brittannië en de States. Nu is het overgewaaid naar ons: de Miss België-verkiezing voor kinderen. Kleine meisjes imiteren grote meisjes op het podium, onder de aanmoedigende kreten en gejuich van dolle gestresseerde ouders.
Ver terug in de tijd met de hervormingen van Bacquelaine in de pensioenen
7-3-2016
Het gemeenschappelijk vakbondsfront en de Vrouwenorganisaties vrezen dat minister Bacquelaine in het kader van de begrotingscontrole een aantal belangrijke ingrepen in de pensioenen gaat voorstellen. De minister liet de voorbije weken al in zijn kaarten kijken. De beproefde salamitactiek. Wie de puzzelstukken samenlegt en analyseert, kan niet anders dan besluiten dat zijn plannen de toekomstige gepensioneerden zwaar zullen treffen. En vrouwen extra hard.
#1is1teveel – BV’s spreken zich uit tegen seksueel geweld
7-3-2016
"Ik wil geen onderdeel zijn van het probleem, ik wil een deel zijn van de oplossing".Seksueel geweld wordt vaak begrepen als een vrouwenzaak, maar niets is minder waar. Dat stellen Adil El Arbi, Guga Baùl, Ivan De Vadder, Jonas Geirnaert, Ozark Henry, Bart Schols, Guy Swinnen,Wouter Torfs en Thomas Vanderveken in de campagneclip #1is1teveel.
‘Bread and roses’ ook voor de vrouwelijke vluchtelingen van vandaag
5-3-2016
8 maart is het Internationale Vrouwendag, een dag waarop de gemeenschappelijke strijdpunten van de vrouwenbeweging in de verf worden gezet. Deze door de VN erkende dag werd in 1910 door Clara Zetkin, een Duitse proletarische vrouwenrechten- en vredesactiviste, voor de eerste maal uitgeroepen op de internationale vrouwenconferentie van Kopenhagen. Waarom die dag? De allereerste vrouwenstaking dateerde van 8 maart 1908, toen textielarbeidsters in New York opkwamen voor betere arbeidsomstandigheden met hun eis voor ‘bread and roses’.
Het slachtoffer kan alleen maar verliezen
11-2-2016
Het vonnis in de Gentse verkrachtingszaak luidt dat de dader het slachtoffer een schadevergoeding moet uitbetalen. Verder wordt hem geen straf opgelegd. Dat het slachtoffer daartegen niet in beroep gaat, wordt door Francis De Decker, advocaat van de tegenpartij, geïnterpreteerd als een teken dat het slachtoffer zich in het vonnis kan vinden.
Vorming seksueel geweld voor magistraten? Ja!
10-2-2016
Voor de Vrouwenraad gaat het niet alleen om dit ene vonnis over de verkachting van een vrouw in een Gentse radiostudio maar staat de uitspraak symbool voor een algemeen beleid dat verkrachting niet au sérieux neemt.
Marie Popelin-prijs voor Marleen Temmerman
28-1-2016
Vanavond heeft Vrouwenraad-voorzitter Magda De Meyer de Marie Popelin-prijs overhandigd aan Marleen Temmerman, gynaecologe, professor, wetenschapper, veldwerker en beleidsmaker. Zij werd gehuldigd voor haar levenswerk, de strijd voor vrouwenrechten, met een beeld in terracotta van kunstenares Martine Bossuyt.
DAVO
21-1-2016
Het inkomensplafond in hoofde van de niet-onderhoudsplichtige ouder werd voor 2016 vastgesteld op het nettobedrag van 1800 euro per maand, verhoogd met 66 euro netto per kind ten laste.