5 maart 2016
Opinie verschenen in Het Belang van Limburg (8 maart, Internationale Vrouwendag)
8 maart is het Internationale Vrouwendag, een dag waarop de gemeenschappelijke strijdpunten van de vrouwenbeweging in de verf worden gezet. Deze door de VN erkende dag werd in 1910 door Clara Zetkin, een Duitse proletarische vrouwenrechten- en vredesactiviste, voor de eerste maal uitgeroepen op de internationale vrouwenconferentie van Kopenhagen. Waarom die dag? De allereerste vrouwenstaking dateerde van 8 maart 1908, toen textielarbeidsters in New York opkwamen voor betere arbeidsomstandigheden met hun eis voor ‘bread and roses’.
Voor de EU staat de Internationale Vrouwendag dit jaar in het teken van vrouwelijke vluchtelingen en asielzoekers met jonge kinderen. Het thema kon qua timing niet beter gekozen zijn. De actuele vluchtelingen- en humanitaire crisis duwt ons met de neus op de feiten. En die feiten zijn niet mals: meisjes en vrouwen vormen een zeer kwetsbare groep binnen de stroom mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en schendingen van mensenrechten. Die schendingen kunnen gaan van genitale verminking en gedwongen huwelijken over huiselijk geweld en eerwraak tot verkrachting als oorlogswapen. Tijdens hun lange en barre tocht riskeren ze slachtoffer van mensenhandel, prostitutie en seksuele uitbuiting te worden. Een reis die bovendien geen garantie biedt op overleven en veilig toekomen. Bij aankomst in een Europees land is het niet ondenkbaar dat ze op nieuwe problemen botsen: taalbarrière, onwetendheid, gebrek aan correct advies, geen aparte slaap- en sanitaire voorzieningen, geen toegang tot gendergevoelige gezondheidsdiensten, geen traumabegeleiding enz.
Mary Honeyball, een Brits europarlementslid, schrijft in een nieuw rapport dat het migratie- en asielbeleid van de EU brede hervormingen nodig heeft, met inbegrip van gendergevoelige maatregelen afgestemd op de specifieke situatie en behoeften van meisjes en vrouwen. Gendergerelateerd geweld moet een geldige reden zijn om in de EU asiel aan te vragen. Op dinsdag 8 maart voert het Europees Parlement hierover een debat in plenaire zitting, gevolgd door een stemming.
De Vrouwenraad bracht in 2010 al een rapport uit over het belang van een gendergevoelig opvangbeleid bij asiel en migratie. Eind vorig jaar publiceerden we een toolkit om versterkend te werken met asielzoeksters in collectieve opvang. Begin 2016 zijn we gestart met een buddyproject ter ondersteuning van de integratie van (erkende) vrouwelijke vluchtelingen. Solidariteit met kwetsbare vrouwelijke vluchtelingen is op 8 maart 2016 meer dan nodig!
|