23-3-2019
De meerderheid van de armen wereldwijd zijn vrouwen. Unicef schat dat, hoewel wereldwijd twee derde van de arbeid door vrouwenhanden gebeurt, vrouwen slechts één tiende van het beschikbare inkomen krijgen en ze minder dan één percent van alle bezittingen in handen hebben. De sleutel om armoede uit te bannen ligt deels bij het verbeteren van vrouwenrechten. Vrouwen en meisjes moeten meer kansen krijgen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Deze doelstellingen werden in 2000 vastgelegd in de millenniumdoelstellingen van de VN. Maar hoe ver staan we daarmee? Hoe is de situatie in België en in Vlaanderen?
8-3-2019
In België, zoals overal ter wereld, zijn vrouwen nog steeds slachtoffer van heel wat geweld. Ze worden geïntimideerd, fysiek aangevallen en seksueel misbruikt. Omdat ze vrouw zijn. Vaak leven vrouwen in economisch moeilijkere omstandigheden, en verdienen ze minder voor hetzelfde werk dan hun mannelijke collega’s. Ze nemen nog steeds het grootste deel van het huishouden en de opvoeding van de kinderen voor hun rekening. De meeste zorgtaken worden door vrouwen uitgevoerd. Hun onbetaald werk wordt zelden erkend. Redenen genoeg om op 8 maart te staken.
11-2-2019
De algemene vergadering van het Rekenhof telt op twaalf leden slechts twee vrouwen, één in de Nederlandse en één in de Franse kamer. Ongezien in de eenentwintigste eeuw. Ten eerste moeten het Rekenhof en de Kamer samen vrouwen oproepen om zich kandidaat te stellen, ten tweede moet de Kamer sneller vrouwen benoemen. Het zou anders wel eens heel lang kunnen duren vooraleer er vier vrouwen een zitje hebben in de algemene vergadering van het Rekenhof.
12-12-2018
Wat leeft er in Europa op vlak van gendergelijkheid en vrouwenrechten? Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van enkele belangrijke ontwikkelingen binnen de Europese Unie en de Raad van Europa zoals de informele top over gendergelijkheid en jongeren, de nieuwe gemeenschappelijke verklaring over gendergelijkheid als prioriteit van de Europese Unie en een resolutie van het parlement over diensten voor zorgverstrekking. En nog veel meer!
22-11-2018
Vandaag hebben de Vrouwenraad en de Gezinsbond hun petitie voor de uitbreiding van het geboorteverlof voor vaders en meemoeders overhandigd aan Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD). De Vrouwenraad en de Gezinsbond willen 20 dagen geboorteverlof voor alle papa's, ongeacht hun statuut en zonder inkomensverlies. Ook Alexander De Croo ziet heil in een uitbreiding van het vaderschapsverlof.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

* verplicht