8 maart 2018
Zwangere vrouwen die ziek worden tijdens de periode van zes weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum, hebben de pech dat die dagen automatisch omgezet worden in moederschapsrust en dus afgetrokken worden van de 15 weken waarop we in België recht hebben. Vrouwen die het geluk hebben te kunnen doorwerken tot zeven dagen voor de geboorte, worden beloond. De pechvogels moeten met lede ogen toekijken hoe er aan hun postnataal verlof geknabbeld wordt. Dat kan gaan van enkele dagen tot de volle zes weken!
Vanwaar deze kronkel? Waarom wordt ziekte tijdens de zes weken voorafgaand aan de geboorte als moederschapsrust beschouwd, terwijl het in de eerdere weken en maanden om gewone arbeidsongeschiktheid gaat? Het is ons een raadsel.
Komt daar nog bij dat de duur van de moederschapsrust in België (t.t.z. 15 weken) al onderaan de EU-rangschikking bengelt. Je baby na negen weken uit handen moeten geven, kan onmogelijk bevorderlijk zijn voor een goede hechting tussen moeder en kind. We willen hier meteen de situatie van vrouwelijke zelfstandigen nog eens onder de aandacht brengen: zij hebben in totaal slechts 12 weken moederschapsrust. Een volledige hervorming is hier echt wel op zijn plaats.
Al in 2016 hebben 40.000 mensen de petitie, gelanceerd door Valérie Loreaux, ondertekend. Tot nu toe zonder gevolg. Daarom verzoeken wij, de Vrouwenraad en de Gezinsbond, bevoegd minister De Block om een wetswijziging door te voeren en zo aan alle vrouwen de kans te bieden om zelf het ogenblik te kiezen waarop hun moederschapsrust begint. Met andere woorden, wij vragen om de ziektedagen tijdens de periode van zes weken voor de uitgerekende bevallingsdatum niet langer bij de prenatale moederschapsrust onder te brengen.
Toekomstige moeders en hun baby’s zullen er wel bij varen.
|