MIRIAM: empowerment van alleenstaande moeders binnen OCMW en gemeente

Via aanbevelingen aan de overheid, memorande, platforms, projecten vragen we aandacht voor de precaire situatie van alleenstaande vrouwen. 

Het MIRIAM project zag het licht in 2016 en wil door middel van intensieve begeleiding de empowerment van alleenstaande moeders met een leefloon in het OCMW verhogen, het sociaal isolement doorbreken en de armoede terugdringen. Zo willen we maatschappelijke en socio-professionele integratie bevorderen. Speciaal daartoe aangestelde casemanagers werken een programma uit met zowel individuele als collectieve begeleiding, vanuit een holistisch perspectief. Binnen het programma werken we  rond informatie, participatie, kennen en gebruik maken van rechten, toeleiding naar dienst- en hulpverlening en naar vorming. Ook het ontwikkelen van een kritisch bewustzijn en het werken aan verandering, zelfbeeld en zelfvertrouwen maakt deel uit van de begeleiding.

Het project werd opgestart in de OCMW’s van Namen, Charleroi, Sint-Jans-Molenbeek, Leuven en Gent. Het doel is een aanpak te ontwikkelen die op termijn kan uitgerold worden in andere OCMW’s.

De Vrouwenraad coördineert het project en bewaakt de gendersensitieve en de intersectionele dimensie. De POD Maatschappelijke integratie zorgt voor de nodige ondersteuning en opvolging.

Er zijn reeds drie edities van het MIRIAM traject doorgegaan, bekijk hieronder de eindrapportages of contacteer Herlindis Moestermans voor meer informatie.

Eindrapport project MIRIAM 1.0 dat doorging in Namen, Charleroi, Sint-Jans-Molenbeek, Leuven en Gent
Eindrapport project MIRIAM 2.0 dat doorging in Antwerpen, Bergen, Genk, Luik, Oostende en Stad Brussel
Eindrapport MIRIAM 3.0 dat doorging in Mechelen, Sint-Niklaas, Anderlecht, Schaarbeek, La Louvière en Seraign