Woman Is Present // Work In Progress : de podcast
Vinden we in feminisme een antwoord op urgente maatschappelijke uitdagingen? Waarom (niet)? Host Yousra Benfquih brengt relevante stemmen met elkaar in gesprek rond ecofeminisme, dekolonisatie, zelfbeschikking en architectuur en openbare ruimte. Huisdichter Soukaïna Bennani verdicht reflecties van de gesprekken in zinderende slam poetry. We lanceren de podcast op 8 maart 2022, abonneren kan alvast op onderstaand kanaal.
Vanaf 8 maart releasen we ongeveer elke 2 weken een nieuwe aflevering. Je kan luisteren via Podbean of Spotify!
Woman Is Present // Work In Progress : ontstaan
EEN PODCAST
W.I.P. is een podcast van de Vrouwenraad die gaat over feminisme. W.I.P. staat voor Woman is Present, geleend van artieste Marina Abramovich. Dat feminisme begrijpen we intersectioneel. We gaan voorbij de buzz words, voorbij de hype en duiken met telkens 3 experten in actuele, prangende vraagstukken. Waar slagen we? Waar falen we? Van waar komen we en hoe moet het verder?
Het kiezen van die experten is moeilijk, niet omdat er te weinig maar net omdat er net erg veel waardevolle stemmen zijn en we dus, terwijl we aan inclusie trachten doen, onvermijdelijk andere stemmen uitsluiten. W.I.P. staat daarom ook voor Work in Progress, omdat intersectioneel feminisme over processen gaat, en het werk nooit voltooid is, het verhaal nooit af.
DE HOST
De host is Yousra Benfquih (zij/haar). Yousra is doctor in de rechten, schrijfster en dichter, en naast host ook mee strategisch bedenker van deze podcast.
DE DICHTER
Onze huisdichter is Soukaïna Bennani. Zij reflecteert elk gesprek in een gedicht dat per aflevering het gesprek afrondt.
DE THEMA’S EN DE GASTEN
In 4 afleveringen verkennen we dit format en de mogelijkheden en beperkingen die dat met zich mee zal brengen. Lukt het ons om verschillende stemmen met elkaar in gesprek te brengen? Om deining te veroorzaken? Om een breed publiek te bereiken en te betrekken? We gaan alvast op verkenning.. (afleveringen weergegeven in volgorde waarin ze on air zullen worden gezet).
ECOFEMINISME
Is ecofeminisme per definitie ook dekoloniaal? Hoe kunnen we ijveren voor een zorgzame samenleving zonder het patriarchale systeem te doorbreken? Wat is ecofeminisme eigenlijk en hoe zal het ons (niet) helpen om zorg centraal te stellen voor onszelf en de rest van de natuur? Nadia Hadad, Chihiro Geuzenbroek en Philsan Osman gaan met elkaar in gesprek.
DEKOLONISATIE
In deze aflevering gaan Nozizwe Dube, Olave Nduwanje en Samira Azabar met elkaar in gesprek over dekolonisatie. Is feminisme zonder inzet voor dekolonisatie wel relevant?
ZELFBESCHIKKING
Uwi Van Hauwermeiren, Ida Dequeecker en Fatima-Zohra Ait El Maâti gaan met elkaar in gesprek over zelfbeschikking en hoe het recht hierop al dan niet wordt uitgehold.
ARCHITECTUUR / OPENBARE RUIMTE
Els De Vos en Oana Bogdan gaan met elkaar in gesprek over hoe onze openbare ruimte, onze sociale huisvesting, onze steden zijn vormgegeven door en voor mannen. Welke impact heeft dit? En tegen welke achtergrond kunnen we de praktische implicaties zoals het tekort aan openbare toiletten voor vrouwen, plaatsen? Hoe kunnen we op systeemniveau verandering brengen in de gegenderde ruimte die vorm geeft aan ons bestaan? En wat heeft feminisme daarmee te zien?