EU-richtlijn tegen geweld op vrouwen: wat betekent dit voor Vlaanderen?
Op 14 mei 2024 keurde de Europese Unie een nieuwe richtlijn goed om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld effectiever te bestrijden. Dit is de eerste EU-wetgeving die specifiek gericht is op dit thema en legt minimumnormen vast voor wetgeving, bescherming en preventie in alle lidstaten.
België heeft tot 14 juni 2027 de tijd om deze richtlijn in nationale en regionale regelgeving om te zetten. Ook Vlaanderen staat voor de uitdaging om zijn (toekomstige) regelgeving, beleidsteksten en maatregelen te harmoniseren met deze EU-richtlijn. Hieronder lijsten we de belangrijkste zaken op.
Waarom is deze richtlijn nodig?
Cijfers tonen aan dat geweld tegen vrouwen nog steeds wijdverspreid is in de EU:
- 1 op de 3 vrouwen heeft fysiek of seksueel geweld meegemaakt.
- 1 op de 8 vrouwen werd slachtoffer van seksueel geweld door iemand anders dan een (ex-)partner.
- Slechts iets meer dan 1 op de 8 vrouwen doet aangifte.
Deze richtlijn verplicht lidstaten om strengere wetgeving en betere ondersteuning voor slachtoffers te voorzien.
Wat moet Vlaanderen doen?
De richtlijn vraagt om een doortastender beleid op verschillende vlakken:
- Duidelijke wetgeving: Vlaanderen moet de EU-definities van geweld overnemen en sterker inzetten op de aanpak van gedwongen huwelijk, vrouwelijke genitale verminking en online geweld.
- Betere bescherming van slachtoffers: Slachtoffers moeten sneller en adequater worden geholpen. Dit vraagt om een bredere toepassing van risicotaxatie-instrumenten en een betere doorverwijzing naar hulpdiensten.
- Preventie: Vlaanderen moet investeren in langdurige bewustmakingscampagnes, educatie in scholen en structurele interventieprogramma’s voor daders.
- Opleiding voor professionals: Politie, justitie, zorgverleners en onderwijspersoneel moeten gespecialiseerde trainingen volgen over gendergerelateerd geweld.
- Betere gegevensverzameling: Statistieken over gendergerelateerd geweld moeten toegankelijker worden, zodat beleid en hulpverlening beter op maat kunnen worden afgestemd.
Samen naar een veiliger Vlaanderen
Om deze richtlijn succesvol om te zetten, is een geïntegreerde aanpak nodig met samenwerking tussen overheden, middenveldorganisaties en hulpverleningsinstanties. Enkel zo kunnen we gendergerelateerd geweld structureel bestrijden en slachtoffers de bescherming en steun bieden die ze nodig hebben.
Meer weten? Lees hier al onze aanbevelingen.
Gerelateerde thema’s

Geweld
De Vrouwenraad zet zich in om de vele verschillende vormen van geweld tegen vrouwen te bestrijden. Vrouwen zijn structureel vaker het slachtoffer van partnergeweld, geweld binnen de familiale sfeer, seksueel geweld vóór de leeftijd van 18 jaar en seksueel grensoverschrijdend gedrag door volwassenen. *dit beeld werd gemaakt door Laura Smekens
Lees meer