Digitale ontwikkelingen in de samenleving bieden nieuwe kansen, maar kennen ook een keerzijde. Seksisme en misogynie hebben een nieuwe uitlaatklep gevonden in de virtuele wereld, waar vrouwen vaak vaker dan mannen het doelwit zijn van haatspraak en online geweld, en vaker beoordeeld worden op hun uiterlijke verschijning.
Dit heeft ernstige gevolgen voor de fysieke, mentale en emotionele gezondheid van vrouwen: ondermijning van het zelfvertrouwen, gevoelens van angst en stress, zelfcensuur, zelfs isolatie en depressie.
De strijd tegen online geweld tegen vrouwen vereist een inspanningen van beleidsmakers, technologiebedrijven en de samenleving als geheel. Wetgeving moet worden aangescherpt om daders verantwoordelijk te houden voor hun daden en slachtoffers effectieve juridische bescherming te bieden. Sociale-mediaplatformen moeten actiever optreden tegen haatdragende content en misbruik, en slachtoffers betere middelen bieden om zichzelf te beschermen.
Ook educatie speelt een cruciale rol. Het is essentieel om jongeren bewust te maken van de impact van online geweld en hen te leren hoe ze online respectvol en ethisch kunnen handelen. We moeten streven naar een digitale omgeving waarin gelijkheid, respect en menselijke waardigheid worden bevorderd.
Thema's over Online geweld
Geweld
De Vrouwenraad zet zich in om de vele verschillende vormen van geweld tegen vrouwen te bestrijden. Vrouwen zijn structureel vaker het slachtoffer van partnergeweld, geweld binnen de familiale sfeer, seksueel geweld vóór de leeftijd van 18 jaar en seksueel grensoverschrijdend gedrag door volwassenen. *dit beeld werd gemaakt door Laura Smekens
Lees meerOpenbare ruimte
Vrouwen zijn vaak het slachtoffer van geweld en discriminatie in de openbare en in de online ruimte. Aan meisjes wordt geleerd dat de gedeelde ruimte toch eerder van jongens is. Denk aan sportpleintjes, waar jongens voetballen en meisjes dikwijls vanaf de zijlijn toekijken. Vrouwen voelen zich vaker onveiliger dan mannen wanneer ze ’s avonds naar huis gaan. De openbare ruimte is niet genderneutraal. Dit kan en moet anders.
Lees meer