70 tot 90 % van de patiënten met langdurige onverklaarbare klachten is vrouw. Vrouwen ondervinden vaker bijwerkingen van medicijnen en belanden daardoor 33 % vaker dan mannen in het ziekenhuis. Vrouwen hebben meer kans om te sterven aan een hartaanval dan mannen omdat de symptomen verschillen en bij vrouwen minder snel als dusdanig herkend worden. Osteoporose en borstkanker worden daarentegen gezien als vrouwenziekten, waardoor mannen lang ondergediagnosticeerd werden. De kans om te sterven tijdens de bevalling ligt in het Verenigd Koninkrijk vier keer hoger bij zwarte dan bij witte vrouwen. Binnen medische domeinen, zoals dermatologie, wordt voorbijgegaan aan hoe huidaandoeningen zich anders manifesteren bij verschillende huidtypes. Klachten van vrouwen en mensen van kleur worden in de gezondheidszorg minder serieus genomen.
Van oudsher wordt het mannenlichaam – gezond, wit, jong – als standaard genomen in de gezondheidszorg. De meeste onderzoeken en klinische proeven worden uitgevoerd op mannenlichamen en geëxtrapoleerd naar vrouwenlichamen. Dat heeft gevolgen voor de gezondheid van vrouwen, van intersekse personen én van mannen: het leidt tot verkeerde diagnoses en onjuiste of onaangepaste behandelingen. Nog altijd wordt minder onderzoek gevoerd naar lichamelijke klachten die enkel vrouwen ervaren, zoals menopauzeklachten en bijwerkingen van hormonale anticonceptiemiddelen.
De Vrouwenraad ijvert daarom voor een gender- en cultuursensitieve benadering in de gezondheidszorg: van bij de eerste klachten tot de diagnose en behandeling. Door rekening te houden met de verschillen, zorg je voor meer zorg op maat.