Initiatieven

Events/acties Vrouwenraad

De Vrouwenraad organiseert of neemt deel aan verschillende acties die onze werking ondersteunen. Hier vind je een overzicht terug van de toekomstige acties. Neem een kijkje en hopelijk zien we jou binnenkort!

Workshops Vrouwenraad

De Vrouwenraad heeft een vast aanbod aan vormingen en workshops én we luisteren steeds graag naar vragen naar vormingen op maat. Daarnaast ontwikkelden we ook een toolkit over weerstand tijdens vormingen en workshops die je zelf geeft.

Onze workshops ontdek je hier:

1. Workshop LGBTQIA+ en feminisme

Wij bieden een vorming aan over de LGBTQIA+ beweging en feminisme. Eerst worden beide uitgelegd waarna er dieper in wordt gegaan op de verschillen en gelijkenissen tussen beide bewegingen.

Praktisch

Plaats: Vlaanderen en Brussel

Tijdstip: Deze activiteit is zowel ’s avonds als overdag beschikbaar

Duur:

    • Talk (niet interactief): 1,5 uur tot 2 uur
    • Workshop (interactief): 3 uur

Prijs: 120 euro + kilometervergoeding

Meer informatie of boeken van een workshop: yanni.deneweth@vrouwenraad.be 


2. Workshop Vluchtelingenvrouwen in hun Kracht

The History of Her Story – een film en een boek die het resultaat is van een samenwerking tussen de Vrouwenraad en 21 vrouwelijke vluchtelingen komende uit vijftien landen. Deze moedige vrouwen vertellen hoe zij met vallen en opstaan een nieuwe thuis bouwen waar ze een toekomst voor zichzelf zien. Een thuis zoeken betekent een plek in de wereld vinden waar je aankomt, een plek die je voor jezelf moet bouwen en een plaats waar je tot rust kan komen.

Tijdens deze lezing brengt de veldwerker een getuigenis en gaat die nadien in diaoloog met het publiek. Daarna kijken we samen naar de gelijknamige film van regisseuse Mais T. Al Gayyar. In deze film komen de vrouwen uit het boek even aan het woord. Vervolgens is er de mogelijkheid om vragen te stellen over het belang van vrouwenwerkingen en het verband met migratie, asiel, diversiteit, gender en empowerment.

*Deze workshop kan ook gegeven worden in middelbare scholen. We hebben hiervoor een aangepast programma. Voor meer info hierover kan je ons een mailtje sturen.

Praktisch

Plaats: Vlaanderen en Brussel

Tijdstip: Deze activiteit is zowel ’s avonds als overdag beschikbaar

Duur: 1,5u + eventuele pauze

Materiaal:

  • boek is te koop voor 10 euro
  • film (30 minuten) – beamer & geluidsinstallatie

Prijs: 120 euro + kilometervergoeding

Meer informatie of boeken van een workshop: vida.razavi@vrouwenraad.be 

Het boek is ook te koop voor 13 euro. Aankopen kan door het bedrag te storten op BE66 0010 69922 5643, Vrouwenraad vzw en een mailtje sturen naar Vida.razavi@vrouwenraad.be


3. Workshop feminisering van armoede   

Ondanks er in België formele gelijkheid tussen vrouwen en mannen komt er nog veel discriminatie voor. Dit benadeelt grotendeels vrouwen, wat zorgt dat ze een grotere kans hebben om in armoede te leven. In deze workshop denken we samen na over de oorzaken van armoede en de genderdimensie ervan. Ook bespreken we de MIRIAM-methodiek, een methode om alleenstaande moeders die een leefloon krijgen te empoweren. Hierbij wordt er gewerkt aan de hand van het armoedeweb met 10 levensdomeinen. Het wordt visueel hoe op alle domeinen tegelijk gewerkt moet worden. 

Praktisch 

Plaats: Vlaanderen en Brussel 

Tijdstip: Deze activiteit is zowel ’s avonds als overdag beschikbaar 

Duur: 2 uur  

Prijs: 120 euro + kilometervergoeding  

Meer informatie of boeken van een workshop: yanni.deneweth@vrouwenraad.be  


4. Workshop Gender, Armoede, en  Culturele Diversiteit 

“Armoede, Gender en Culturele Diversiteit”. Een interactieve workshop bedoeld voor studenten hoge school en universiteiten.

In deze workshop wordt het concept van armoede vanuit een intersectioneel insteek besproken. Aan de hand van praktische casussen passen studenten twee theoretische kaders toe in hun praktijk.

Meer info of boeken van een workshop: vida.razavi@vrouwenraad.be  

Blijf op de hoogte

schrijf je in op de nieuwsbrief