Sekswerk

Sekswerk is de uitwisseling van seksuele diensten en prestaties tegen een materiële vergoeding. Het omvat zowel direct lichamelijk contact tussen kopers en verkopers als indirecte seksuele stimulatie. Sekswerk verwijst alleen naar vrijwillige seksuele transacties. De term verwijst dus niet naar mensenhandel en andere gedwongen of niet-vrijwillige seksuele handelingen. De transactie moet plaatsvinden tussen instemmende volwassenen die de wettelijke leeftijd en het geestelijke vermogen hebben om zonder dwang in te stemmen. 

De Vrouwenraad zet zich in voor een betere omkadering van sekswerk. Sekswerkers hebben, zoals iedereen, recht op veilige en respectvolle arbeidsomstandigheden, bescherming tegen geweld en toegang tot sociale en gezondheidszorgvoorzieningen.   

Er heerste in ons land lange tijd een gedoogbeleid zonder wettelijk kader. Hierdoor ontstonden veel problemen. Ook iedereen die met sekswerkers samenwerkte, zoals boekhouders of chauffeurs, waren strafbaar. 

Om ervoor te zorgen dat sekswerkers erkenning en bescherming kunnen krijgen, wordt de uitbating van vrijwillig sekswerk voor meerderjarigen stapsgewijs gedecriminaliseerd. Zelfstandige sekswerkers krijgen zo de mogelijkheid om op een legale manier hun job uit te voeren.   

Lees hier ons volledig standpunt over sekswerk. 

Thema's over Sekswerk

Werk

Werk is een cruciale schakel om vrouwen financieel onafhankelijk te maken. Betaalde arbeid kan bijdragen aan persoonlijke en professionele ontwikkeling. Een arbeidsmarkt vrij van genderdiscriminatie en gelijk loon voor gelijk werk is essentieel.

Lees meer

Delen

Blijf op de hoogte

schrijf je in op de nieuwsbrief