Dit kun je doen als omstaander

7 augustus 2024

Volgens onderzoek van Plan International heeft 91% van de Belgische meisjes en jonge vrouwen te maken gehad met seksuele intimidatie in de publieke ruimte. Omstaanders die getuige zijn van grensoverschrijdend gedrag kunnen een cruciale rol spelen om een vervelende situatie te voorkomen. Hieronder vind je verschillende voorbeelden van hoe je dat doet. Je hoeft geen superheld te zijn om het verschil te maken!

De 5 A’s

Sensoa ontwikkelde de 5 A’s als manieren waarop je als omstaander kan ingrijpen. Afhankelijk van hoe veilig je jezelf voelt kun je kijken naar welke methode het beste werkt voor jou. Heeft het niet het gewenste effect gehad, kun je altijd nog een andere methode proberen.

STAND UP tegen straatintimidatie

L’Oreal Paris heeft in samenwerking met het Amerikaanse Right To Be (voormalig Hollaback!) de online training Stand Up Against Street Harassment gecreëerd. Deze is al door zo’n 3 miljoen mensen gevolgd. De training toont video’s met verschillende veelvoorkomende scenario’s van intimidatie en grensoverschrijdend gedrag. Je kunt zowel trainingen volgen vanuit het perspectief van het slachtoffer als vanuit het perspectief van een omstaander, waarbij verschillende strategieën om hiermee om te gaan worden gedeeld.

Naast de online training is het mogelijk om via de website van Blijf Van Mijn Lijf een aanvraag te doen voor een live training.

Join The Fam

Join The Fam is een sensibiliseringscampagne van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Als iemand op straat wordt lastiggevallen, zijn we allemaal broers en zussen en is het onze verantwoordelijkheid om in te grijpen. Net als Sensoa en Stand Up geven ze vijf verschillende manieren om te interveniëren. Daarnaast kun je als inwoner van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een sticker bestellen voor je deurbel waarmee je laat zien jij lid bent van de Fam en een oogje in het zeil houdt.

City Confessions

City Confessions is een educatief bordspel ontwikkeld door progressieve vrouwenbeweging ZIJkant, expertisecentrum Gender, Diversiteit en Intersectionaliteit (RHEA) van de VUB en spelontwikkelaar De Aanstokerij. In het spel reis je tussen verschillende plaatsen in de stad (school, werk, sportclub, café, park, metro…) waar spelers situaties meemaken die grensoverschrijdend zijn. Met de Gemeenschapsmeter bepaalt de groep hoe ernstig de situatie is, waarna vervolgens omstaanders kunnen ingrijpen volgens de methodiek van de 5 A’s.

Het spel wordt gespeeld met 6-12 spelers van 16 jaar en ouder. Je kunt het spel zelf begeleiden met behulp van een handleiding, of door een training te volgen bij ZIJkant. Ze kunnen ook op aanvraag een spelsessie voor je begeleiden.

Volg een omstaandertraining

In verschillende steden worden omstaandertrainingen aangeboden voor professionals en burgers. Soms helemaal gratis, soms tegen een kleine vergoeding. Ontdek hier het aanbod!

Daarnaast geven de volgende organisaties een omstaandertraining op aanvraag:

Wees onderdeel van de oplossing

Een veiligere openbare ruimte creëren we samen. Observeer, vertrouw op je instincten, en laat het slachtoffers weten dat ze er niet alleen voor staan.

Meer weten?

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) maakte eerder al eens een uitgebreid overzicht van goede praktijken om grensoverschrijdend gedrag in de stedelijke omgeving tegen te gaan. Hier vind je campagnes terug, als ook initiatieven voor een vrouwvriendelijkere stedenbouwkundige inrichting, en onderzoeken naar effectieve omstaanderinterventie.

Delen

Blijf op de hoogte

schrijf je in op de nieuwsbrief