Vrouwenraad heeft een nieuwe directeur!

Jana Van Acker is de nieuwe directeur van de Vrouwenraad.

11 maart 2025

Sinds begin maart is Jana Van Acker de nieuwe directeur van de Vrouwenraad. We stellen ze graag aan je voor.

Wat betekent feminisme voor jou, Jana? 

“Voor mij betekent feminisme het streven naar gelijke kansen en rechten voor iedereen. Iedereen moet de kans hebben om vrij te kiezen en te doen wat zij/die/hij wil, uiteraard met respect voor anderen.

Om daar echt vrij in te zijn, moeten bepaalde structurele ongelijkheden (h)erkend én ontmanteld worden: rolpatronen en machtsstructuren die iedereen inperken: vrouwen, mannen én non-binaire personen.

Feminisme gaat dus voor mij over het erkennen dat er in de openbare ruimte te weinig openbare toiletten zijn waar vrouwen met kinderen terecht kunnen, dat er geen toegankelijk openbaar vervoer is, dat mannen niet zonder problemen hun vaderschapsverlof opnemen. En daar verandering in te brengen.

Feminisme is geen strijd tegen iemand, maar een strijd voor rechtvaardigheid en inclusie. Voor keuzevrijheid, economische gelijkheid, een eerlijke verdeling van werk en zorg, en het recht om vrij en veilig te leven – voor iedereen”.

Wat inspireert jou als feminist? 

“Mijn eerste inspiratie is mijn moeder. In de jaren ’80 was ze voorzitster van de Socialistische Vrouwen in Oostende-Veurne-Diksmuide. Ze leidde vergaderingen terwijl ze mij borstvoeding gaf en nam me mee naar vrouwendagen. Vandaag, zoveel jaar later, neem ik mijn eigen dochter mee.

Mijn moeder ijverde toen voor kinderopvang vóór en na school, zodat zij kon gaan werken. Vandaag strijden we nog steeds voor toegankelijke kinderopvang voor iedereen en goede werkomstandigheden voor de sector.

Elke generatie heeft haar eigen uitdagingen, maar het blijft vaak over dezelfde thema’s gaan. Die gedeelde, intergenerationele strijd inspireert me enorm.

Een andere grote inspiratie voor mij is ‘The Feminist City’ van Lesly Kern. In The Feminist City, en in mijn droomstad, staan zorgen voor elkaar en welzijn centraal in stadsplanning, in de bouw van sociale woningen, in de omgang met elkaar”.

Wat is de grootste uitdaging voor de toekomst? 

“Naast de kernopdracht om de vrouwenbeweging te versterken als koepel- en netwerkorganisatie, zie ik een belangrijke uitdaging in het betrekken van mannen bij het feministische verhaal. De opkomst van toxische rolmodellen zoals Andrew Tate en de populariteit van slogans als “Your body, my choice” op TikTok tonen hoe onzekerheid en onvrede mensen aantrekken tot anti-feministische en anti-inclusieve bewegingen. Uit recent onderzoek van het Europees Instituut voor Gendergelijkheid (EIGE) blijkt bovendien dat jongere mannen geweld tegen vrouwen steeds vaker normaliseren. Een verontrustende trend. Deze groeiende weerstand, versterkt door een steeds luidere anti-genderbeweging wereldwijd, vraagt om een strategisch en verbindend antwoord. Het is geen kwestie van óf vrouwenrechten óf mannen betrekken. We moeten werken aan beide tegelijk”. 

 

Je kan Jana bereiken op jana.vanacker@vrouwenraad.be.

Welkom!

Delen

Blijf op de hoogte

schrijf je in op de nieuwsbrief