22 november 2023
UNWomen is de eenheid binnen de Verenigde Naties die streeft naar gendergelijkheid en empowerment van vrouwen over de hele wereld.
Een van de jaarlijks terugkerende evenementen die UNWomen ondersteunt is de Orange the World-campagne, gericht op aandacht voor geweld op meisjes en vrouwen en uiteraard ook op het bestrijden en uitroeien ervan.
Onder meer het middenveld en de overheden trekken ieder jaar in de maand november de 16-daagse van activisme tegen gendergerelateerd geweld, nl. van 25 november (Internationale dag van de eliminatie van geweld tegen vrouwen) tot en met 10 december (verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens).
Geweld op meisjes en vrouwen blijft mondiaal een van de meest flagrante schendingen van mensenrechten. De Covid-pandemie, de klimaatwijziging, de globale conflicten en de economische instabiliteit hebben dit geweld nog meer doen toenemen. Daar komt nog bij dat overal ter wereld vrouwenrechten zwaar onder druk staan. Denk maar aan de abortusproblematiek in de V.S. en in een aantal Europese landen, daders van huiselijk geweld die straffeloos blijven, vrouwenorganisaties die geviseerd worden, meisjes die niet naar school mogen, vrouwen die zich niet mogen kleden zoals ze zelf willen, enz. Geweld tegen meisjes en vrouwen thuis, op school, op de werkvloer, binnen gemeenschappen en in de openbare ruimte, zowel in tijden van conflict als in vredestijd, is ontoelaatbaar en moet gestopt worden. In eigen land mogen we gelukkig best wel trots zijn op de nieuwe femi(ni)cidewetgeving.
Het goede nieuws is dat geweld op meisjes en vrouwen verminderd en voorkomen kan worden door middel van een sterke en autonome vrouwenbeweging die weegt op het beleid.
We moeten luisteren naar wat de survivors te vertellen hebben, de vrouwenorganisaties en de feministische beweging steunen en de vrouwenrechten beschermen.
UNWomen roept daarom ieder jaar de overheden, het middenveld, de vrouwenorganisaties, de jongeren, de media, de privésector en de VN-partners op om het initiatief van Orange the World te steunen en zo het bewustzijn te verruimen. Dat kan bijvoorbeeld door op een welbepaalde dag oranje gekleed te gaan (oranje is een heldere en optimistische kleur en staat dus voor een geweldloze toekomst), door het stad- of gemeentehuis oranje te laten oplichten, door facts & figures en stories te delen via sociale media (Facebook en Instagram) enz. Zij stellen steeds nieuw materiaal ter beschikking.
De Vrouwenraad zelf roept telkens de aangesloten lidorganisaties op om, al dan niet in een samenwerkingsverband, een actie op poten te zetten en spoort ook de lokale overheden aan om zichtbare aandacht te schenken aan het thema geweld op vrouwen.
In de gemeentes waar de vereniging van Zonta International Area 05 en Area 06 actief is, worden er tijdens de campagneperiode affiches verspreid, bladwijzers verdeeld, broodzakken bedrukt en diverse lokale acties gevoerd. Gevels van bekende gebouwen worden oranje verlicht, zo ook het historisch centrum van Brussel. Zonta Leuven er in slaagde de vrouwelijke voetbalster van OHL leuven te laten spelen in oranje Zonta says No t shirts tegen een match tegen Zulte Waregem. Meer info lees je hier.
Soroptimist International België steunt eveneens het VN-project ‘Orange the World, Say No to Violence against Women’, dat op internationale schaal enkele dagen lang gebouwen, monumenten en openbare plaatsen oranje belicht. Oranje staat immers voor een toekomst waarin meisjes en vrouwen veilig zijn.
Zonta Roeselare en Soroptimist Roslar, beide serviceclubs, zorgden er in 2022 voor dat beelden een oranje hesje kregen, dat bomen versierd werden met oranje linten, dat het AZ Delta oranje uitgelicht werd en dat enkele bussen van De Lijn voorzien werden van een oranje banner. In Knokke-Heist was Zonta betrokken bij de oranje belichting van het Cultuurcentrum en het AGSO-gebouw ’t Walletje. In Sint-Niklaas droegen bomen en standbeelden oranje lintjes en capes, opnieuw een samenwerking tussen Zonta Club Waasland en Soroptimist Club Land van Waas. De campagne zette ook hulplijn 1712 in de kijker. Deze lijn is gratis en anoniem. Het nummer was zichtbaar op bussen van De Lijn en op broodzakken.
Manneken Pis in Brussel zal dit jaar op 25 november opnieuw zijn oranje kostuumpje dragen.
Soroptimist Club Antwerpen trapt de 16-daagse af met een concert. Het Antwerpse Stadhuis en het Justitiepaleis worden oranje verlicht. De bussen van De Lijn dragen de oranje boodschap Read The Signs. In de etalages staan er oranje schoenen met de boodschap ‘Stop geweld, bel 1712’. Dit alles in samenwerking met meerdere instanties.
De Vrouwenraad publiceert de acties als good practice op www.gelijkekansengemeente.be