Vrouwenkracht

Wie, wat en waarom?

Vrouwenkracht is Vredesmacht

De campagne ‘Vrouwenkracht is vredesmacht’ loopt al meer dan tien jaar. Al die tijd heeft het Platform 1325 niet stilgezeten.

In 2010, 2011, 2012, 2014, 2016 en 2018 werd er telkens een reeks vrouwen gehuldigd voor hun inzet en engagement met het oog op het behoud of de opbouw van vrede, in eigen land of in het buitenland.

De laatste jaren vond de plechtigheid steeds plaats in de Senaat. Daar kregen de nieuwe vredesvrouwen de zilveren klaproos opgespeld door de voorzitter van de Senaat, ministers en/of staatssecretarissen, en parlementairen. Alle vredesvrouwen zijn terug te vinden per huldigingsjaar.

De laureaten werden al twee keer ontvangen door de koning en de koningin: één keer door koning Albert en koningin Paola in het paleis in Laken en één keer door koning Filip en koningin Mathilde in het werkpaleis in Brussel.

Een zeer succesvol onderdeel van de campagne was ‘Zaai een witte klaproos‘: we verkochten rode zakjes (met de hand gemaakt in het Vrouwenhuis van Istalif, Afghanistan en hier gevuld met zaadjes van witte klaprozen door de Congolese dames van Firefec) ten voordele van buitenlandse projecten van de vredesvrouwen.

Een jaarlijks terugkerende campagne is ‘Draag een witte klaproos‘ tussen 31 oktober (verjaardag VN-Resolutie 1325) en 11 november (Wapenstilstand). Wij hebben meer dan genoeg klaproosjes in voorraad. Ze werden aangekocht bij de Britse Peace Pledge Union en betaald door het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. Gratis te verkrijgen bij Anne Rowie.

Vredesvrouwen

In 2010, 2011, 2012, 2014, 2016 en 2018 werd er telkens een reeks vrouwen gehuldigd voor hun inzet en engagement met het oog op het behoud of de opbouw van vrede, in eigen land of in het buitenland.

Campagne

De campagne ‘Vrouwenkracht is vredesmacht’ loopt al meer dan tien jaar. Al die tijd heeft het Platform 1325 niet stilgezeten.

Derde reeks projecten van vredesvrouwen (december 2018)

beloond met een cheque van 500 euro
Rebondir pour se reconstruire van Louise Ngandu & Anne Monseu arrow
Met hun vereniging Aire de Femmes begeleiden Louise en Anne slachtoffers van verkrachting en seksueel geweld in de provincie Kasaï van de DRC. Dit is een vrij recent project dat de economische herinschakeling van slachtoffers ondersteunt. Met de 500 euro worden er drie handnaaimachines aangekocht voor het dorp Kabeya-Kamuanga. Op die manier kunnen de vrouwen en meisjes met een kleine economische activiteit van start gaan en hun leven terug op de rails krijgen.
Les mamans entraidons-nous van Laurence Nyirakamanutsi arrow
Dit is een project van de Association Wamama Tusaidiane. Doel is de vrouwen uit het Zuiden te helpen met de herlancering van hun landbouwactiviteiten om eerst en vooral hun ondervoede kinderen terug zelf van voedsel te kunnen voorzien. Met de 500 euro, een startfonds in de vorm van een microkrediet, worden per kilo zaden van groenten aangekocht. De oogst wordt via een lokaal handeltje aan de man gebracht.
De Association d'intervention en faveur des orphelins de Kaniola van Francine Ramakers arrow
Deze vereniging heeft een onthaalhuis in Zuid-Kivu (DRC) voor 56 weeskinderen geboren uit seksueel geweld. De 500 euro doen dienst als roterend microkrediet voor de kweek van varkens en konijnen. Zo is er altijd voedsel, consumeren de kinderen en de omkaderende gezinnen van weduwen en weduwnaars dierlijke eiwitten en leren ze over kleinvee. Dit project wordt al voor de tweede keer beloond.
De Coordination associative pour l'élevage et l'artisanat Barka van Geneviève Ryckmans arrow
Dit project verleent steun aan 20 weduwen-gezinshoofden in het dorp Foudouk, regio Agadez, republiek Niger. Met de 500 euro wordt de veestapel van geiten en bokken terug op niveau gebracht. Iedere weduwe krijgt vijf herkauwers. Uit deze legale activiteit zouden de vrouwen een inkomen moeten kunnen halen. De sociale cohesie en de stabiliteit binnen de gemeenschap worden versterkt en de vlucht naar de steden richting clandestiene migratie zal afnemen.

Tweede reeks projecten van vredesvrouwen (december 2016)

beloond met een cheque van 500 euro
Maison Ngulo van Elien Spillebeen arrow
Is een doorgangshuis en opleidingscentrum in Butembo, ter ondersteuning van de nazorg voor slachtoffers van seksueel geweld in Noord-Kivu (Congo). Twee tot vier vrouwen, al dan niet met kinderen, kunnen er twee tot zes maanden verblijven. Vrouwen kunnen er ook terecht voor een beroepsopleiding, meer bepaald manden vlechten en naaien. Met de cheque worden tien afstudeerkits aangekocht (een naaimachine en toebehoren).
Asinoka van Francine Ramakers arrow
Is een onthaalhuis in Zuid-Kivu (op 66 km van Bukavu) voor weeskinderen geboren uit seksueel geweld. De 500 euro zullen dienst doen als roterend microkrediet voor het kweken van kleinvee, meer bepaald varkens en konijnen. Zo is er altijd voedsel, consumeren de kinderen en de omkaderende gezinnen dierlijke eiwitten en leren ze over kleine veeteelt.
Nyota-Etoile van Mado Chideka arrow
Wil in Zuid-Kivu (grondgebied Walungu) een naaiatelier oprichten ten voordele van kwetsbare kindmoeders, slachtoffers van seksueel geweld. Jonge meisjes die na een verkrachting zwanger zijn, worden immers onmiddellijk verstoten door hun familie. Ze krijgen ook vorming m.b.t. burgerschap en mensenrechten. Zelfs jonge mannen worden uitgenodigd om sensibiliseringssessies mee te volgen.
Action Buke-Buke van Stella Kitoga Bitondo arrow
Is een initiatief voor socioculturele ontwikkeling in Bulega, Zuid-Kivu. Het project omvat twee luiken: een eerste ter omkadering van jonge meisjes die om verschillende redenen de school verlaten hebben en een tweede ter versterking van de capaciteiten van jonge vrouwen getraumatiseerd door de oorlogen. Het kan gaan om creatieve sessies of om leerateliers.

Eerste reeks projecten van vredesvrouwen (december 2014)

beloond met een cheque van 500 euro
Usafi Ni Afya van Stéphanie Baguma arrow
Dit project in de Congolese regio Zuid-Kivu ondersteunt vrouwen door middel van een landbouwopleiding, de aankoop van gereedschap en van zaai- en plantgoed. De vrouwen worden financieel autonomer en kunnen hun kinderen een betere toekomst bieden. Samen groenten telen bevordert de verwerking van het trauma veroorzaakt door seksueel geweld. Met het gekregen bedrag wordt plantgoed aangekocht.
Maisons de Femmes van Louise Ngandu arrow
In de Congolese provincie Kasai werden twee huizen opgericht waar verkrachte en verstoten vrouwen terechtkunnen. Er is ruimte en tijd voor onderwijs, gezondheidszorg en werkopleidingen. De 500 euro worden besteed aan vormingen om vrouwen mondiger te maken met het oog op de komende verkiezingen in de DRC.
Mifenoki van Laurence Nyirakamanutsi arrow
Dit project maakt gebruik van de rijke landbouwgronden in en rondom de Congolese stad Goma om vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld en etnische zuivering via microkredieten te helpen om hun eigen gewassen te telen. Het gaat om groepsaankopen van zaden en plantgoed. Dankzij de 500 euro kunnen vijf nieuwe vrouwen in het project stappen.
Sofebu van Marie-Claire Ruhamya arrow
Dit project investeert al jaren in veilige toegang voor vrouwen tot drinkbaar water. Waterputten worden aangelegd en vrouwen krijgen een opleiding voor het beheer en onderhoud van de putten, alsook een renteloze lening om een eigen zaak op te starten. Het gekregen bedrag zal dienst doen als startkapitaal voor een project van microkredieten voor verkrachte vrouwen.

Publicaties

De publicaties en rapporten zijn cruciale bijdragen aan de strijd voor gendergelijkheid, vrede en veiligheid. Ze bieden waardevolle inzichten en actieplannen voor een rechtvaardigere en veiligere wereld.

Vredesverklaring (2015)
Wij willen een wereld zonder geweld en zonder oorlog, waar mannen en vrouwen op alle niveaus gelijke kansen krijgen en waar iedereen op een rechtvaardige manier wordt behandeld. Wij verzetten ons tegen de valse logica dat internationale geschillen alleen door wapengeweld kunnen worden opgelost.
Brief aan de kroonprinses juni 2020
Het Platform 1325 en de Belgische vredesvrouwen hebben enkele weken geleden een brief geschreven gericht aan onze kroonprinses. Dit naar aanleiding van het feit dat zij binnenkort start in het eerste jaar militaire en sociale wetenschappen aan de Koninklijke Militaire School van Brussel. Het platform en de vredesvrouwen spreken hun hoop uit dat prinses Elisabeth inzicht zal verwerven in het gendergebonden karakter van oorlog en conflict en dat zij het haar missie zal maken als toekomstige koningin om tegemoet te komen aan de noden van de meest kwetsbaren in de maatschappij. In het antwoord van de kroonprinses lezen we dat zij gekozen heeft voor de richting militaire en sociale wetenschappen juist omdat conflictpreventie, bemiddeling, vredeshandhaving en geweldloze conflcitbeheersing centraal staan in het curriculum. Prinses Elisabeth zal zich inzetten om deze boodschappen uit te dragen.
Mid term review derde NAP 'Vrouwen, vrede en veiligheid' (2017-2021)
Zoals voorzien in actie 34 van het Belgisch NAP 1325 organiseerde de FOD Buitenlandse Zaken, in samenwerking met het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, de Vrouwenraad en het Platform 1325, de Federale Overheidsdiensten Binnenlandse Zaken, Defensie, Justitie en Ontwikkelingssamenwerking een tussentijdse evaluatie van de uitvoering van het actieplan ‘Vrouwen, vrede en veiligheid’ tot op heden (2017-2019). Er werd overlegd met overheidsdiensten, parlement, adviesorganen en middenveldorganisaties over de mogelijkheden om de implementatie van dit actieplan te versterken. Het evenement vond plaats op woensdag 13 november 2019 in het Egmontpaleis te Brussel.
Vierde NAP
In februari 2022 werd het Vierde Nationaal Actieplan ‘Vrouwen, Vrede, Veiligheid’ (2022-2026) voorgesteld op de Ministerraad. De rapportage aan het Parlement uit de vorige plannen werd behouden.

Blijf op de hoogte

schrijf je in op de nieuwsbrief