Vrouwenraad pleit voor ambitieuze genderquota in bedrijfsbestuur

19 maart 2025

Vrouwenraad pleit voor ambitieuze genderquota in bedrijfsbestuur

Federaal minister voor Gelijke Kansen, Rob Beenders, lanceerde vorige week zijn beleidsverklaring over Gelijke Kansen. Een van de voorgestelde maatregelen, het invoeren van genderquota om de gelijkheid tussen vrouwen en mannen in besluitvormingsfuncties te versterken, stuitte al snel op weerstand binnen de federale regering.

Als Vrouwenraad pleiten wij al jaren voor genderquota in het bedrijfsleven, en in het bijzonder bij beursgenoteerde ondernemingen. We steunen dan ook de maatregelen van minister Beenders en vragen een snelle en ambitieuze implementatie ervan.

Concrete eisen

Wij vragen een vertegenwoordiging van minstens 40% van het minst vertegenwoordigde geslacht in de volledige raad van bestuur, zowel bij uitvoerende als niet-uitvoerende bestuurders. Op termijn blijft een evenwichtige 50/50-verdeling ons uiteindelijke doel.

Ook voor directiecomités en directieraden pleiten wij voor duidelijke quota: eerst 33,33%, vervolgens 40% en uiteindelijk een gelijke vertegenwoordiging van ongeveer 50%.

Wetenschappelijk onderbouwde meerwaarde

Onderzoek toont keer op keer aan dat genderdiversiteit en genderquota aan de top van ondernemingen leiden tot betere besluitvorming, een scherpere strategische visie en een hogere bestuurskwaliteit. Bedrijven met gemengde leiderschapsteams presteren vaak beter, wat gendergelijkheid niet alleen tot een rechtvaardigheidskwestie maakt, maar ook tot een economische opportuniteit.

Internationale ontwikkelingen

België staat niet alleen in de implementatie van genderquota voor raden van bestuur en directiecomités bij beursgenoteerde bedrijven. Internationaal blijft het draagvlak voor bindende maatregelen groeien. De Europese Unie verplicht haar lidstaten om tegen 2026 één van de volgende doelstellingen te realiseren:
• Ofwel 40% vertegenwoordiging van het ondervertegenwoordigde geslacht in raden van bestuur.
• Ofwel 33% in alle uitvoerende en niet-uitvoerende bestuursfuncties samen.
Bovendien onderstreept het CEDAW-Comité van de Verenigde Naties (het toezichthoudend comité bij het Vrouwenrechtenverdrag) in haar Algemene Aanbeveling nr. 40 (2024) dat een vertegenwoordiging van 30% vrouwen in besluitvorming niet langer volstaat. Volledige pariteit tussen vrouwen en mannen moet voortaan de norm zijn.

De Vrouwenraad onderschrijft dit standpunt volledig. Wij blijven ijveren voor ambitieuze, structurele genderquota die de 50% benaderen, zowel in raden van bestuur als in directiecomités en directieraden bij beursgenoteerde ondernemingen. Echte gelijkheid vraagt meer dan goede intenties: ze vraagt beleid.

Delen

Blijf op de hoogte

schrijf je in op de nieuwsbrief